CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Kunstenaars schuilen in Rijksmuseum in Amsterdam

28/02/2011

Honderden kunstenaars voeren actie in en aan het Rijksmuseum in Amsterdam, het grootste museum van Nederland. Ze protesteren tegen er de bezuinigingen in de kunst- en cultuursector. De regering-Rutte wil iimmers 200 miljoen euro besparen.

Doordat de kunstenaars met z’n allen het museum bezoeken, mogen er van de brandweer geen extra bezoekers meer bij. Belangstellenden die het museum willen bezoeken en moeten aansluiten in de lange rij, krijgen tekst en uitleg. “Zij kunnen nu misschien een dag niet naar de kunsttempel, maar straks kan niemand hier meer naar binnen”, zegt beeldend kunstenaar Eric Jan van de Geer.

 

De actievoerende kunstenaars schuilen in het Rijksmuseum naar eigen zeggen voor het gure politieke kunstklimaat. “Wij willen ook gewoon naar mooie kunst kijken”, aldus Van de Geer. In het museum houdt een aantal actievoerders ook lezingen over de collectie van de kunstinstelling.

Het Rijksmuseum ontvangt op zondagen ongeveer 3.000 bezoekers. Mensen die het museum willen bezoeken, komen waarschijnlijk voor niets, omdat het vol is. “We staan niet onsympathiek tegenover de actie”, zegt een woordvoerder van het Amsterdamse museum. “De kunstenaars zijn niet tegen het Rijksmuseum, en het Rijksmuseum is uiteraard niet tegen kunstenaars.”

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht