CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Kinderboekenbal geeft vanavond schartschot voor de Nederlandse Kinderboekenweek

04/10/2011

Vanavond opent het  Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ z’n deuren voor het Kinderboekenbal, dat de aftrap is van de 57e editie van de Kinderboekenweek. Het thema van de week is dit jaar ‘Superhelden! – over dapper durven zijn’, geïnspireerd op de vele heldhaftige figuren die voorkomen in kinderliteratuur. In lijn met het thema draagt het bal dit jaar de naam ‘Het Superdappere Kinderboekenbal’. Het Kinderboekenweekgeschenk is Bert en Bart redden de wereld, geschreven door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Kees de Boer.

Tijdens het Kinderboekenbal vanavond onthult de jury de naam van de winnaar van de Gouden Griffel 2011. Al eerder in het jaar werd bekend gemaakt welke publicaties zijn onderscheiden met de Zilveren Griffels en de Vlaggen en Wimpels van de Griffeljury. Winnaar van een Vlag & Wimpel-Prijs was Tikken tegen de maan, een door Joke van Leeuwen samengestelde bloemlezing van vijftig kindergedichten van auteurs die na 1945 zijn gedebuteerd. Speciaal voor deze publicatie zijn nieuwe illustraties gemaakt bij elk gedicht, door verschillende vooraanstaande illustratoren uit Vlaanderen en Nederland. Het boek werd in Vlaanderen al uitgeroepen tot best vormgegeven boek van het jaar 2011 in de categorie jeugdboeken.Het is een uitgave van Ons Erfdeel vzw, die het ook verkoopt.

De Kinderboekenweek duurt van 5 tot en met 15 oktober. Iedereen die tijdens deze periode voor minimaal tien euro aan kinderboeken koopt, ontvangt daarbij het Kinderboekenweekgeschenk. Ook worden er in boekhandels, op scholen en bibliotheken volop activiteiten georganiseerd, zoals creatieve workshops en een kinderboekenmarkt. Het overzicht van de landelijke activiteiten is te vinden op de officiële website van de Kinderboekenweek. De lokale activiteiten worden aangekondigd in onder meer de regionale kranten en bijbehorende websites.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht