CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Kanshebbers Literatuurprijs van de Vlaamse Provincies 2011 bekend

16/08/2011

Op 28 augustus wordt de Literatuurprijs van de Vlaamse Provincies 2011 uitgereikt, die een bekroning is voor de auteur van het beste Nederlandstalige proza van het afgelopen jaar. De prijs is een samenwerkingsverband van de Vlaamse provincies en weekblad Knack. Vandaag maakte de jury bekend welke zes auteurs zij als kanshebbers nomineert. De gelukkigen zijn: Frank Adam, Jeroen Brouwers, Paul Claes, Yves Petry, Eric Rinckhout en Rudi Rotthier.

De genomineerden zijn afkomstig uit verschillende hoeken van het prozalandschap, variërend van fabels tot de historische roman en historische non-fictie. Een aantal van hen werden eerder onderscheiden zoals bijvoorbeeld Yves Petry, dit dit jaar de Libris Literatuurprijs in de wacht sleepte met de roman De Maagd Marino. Het Vlaamse aspect van de prijs houdt in dat alle genomineerden ofwel in Vlaanderen geboren zijn, ofwel daar al minstens vijf jaar verblijven. Zo komt het dat de Nederlander Jeroen Brouwers dit jaar op de shortlist opduikt: hij woont al sinds jaar en dag in Vlaams Limburg. Alle genomineerde boeken zijn gepubliceerd tussen 1 juni 2010 en 1 juni 2011.

De Vlaamse provincies slaan als sinds 1932 de handen ineen bij het uitreiken van prijzen aan kunst en cultuur. Daarnaast verdeelt elke afzonderlijke provincie nog haar eigen onderscheidingen. Op interprovinciaal niveau was het inmiddels traditie geworden om de verschillende disciplines binnen kunst en cultuur niet allemaal jaarlijks te bekronen, maar deze bij toerbeurt in cycli van enkele jaren aan de beurt te laten komen. Vanaf dit jaar lanceren de provincies in samenwerking met Knack tóch een jaarlijkse prijs die de auteur van het beste Nederlandstalige proza van het afgelopen jaar bekroont. De winnaar mag rekenen op een geldbedrag van tienduizend euro.

De genomineerden worden de komende tijd in de schijnwerpers gezet op de websiteBoekenburen, een samenwerking tussen Knack, deBuren en de Pronvincie Antwerpen. Tot en met 22 augustus is het mogelijk een stem uit te brengen voor de publieksprijs.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht