CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Kamagurka maakt 24 uur lang iPadschilderijen

31/03/2011

Cartoonist en kunstenaar Kamagurka is vanmiddag in het Stedelijk Museum in Amsterdam begonnen aan een “schildermarathon”. De komende 24 uur maakt hij onafgebroken schilderijen op zijn iPad. Die worden direct uitgeprint en opgehangen in de museumzaal waar hij aan het werk is.

Kamagurka wil zo’n drie werken per uur maken, ruim zeventig in totaal. “Ik wil voorbij de uitputting gaan”, aldus Kamagurka. “Dan kom je als kunstenaar op nieuw terrein, moeten je hersenen hun rol lossen en verlies je de controle. Eens je dat stadium hebt bereikt, kun je gefocust werken in het moment en maak je schilderijen waarvan je niet kon vermoeden dat je ze in je had.”

Na afloop van de performance zal hij de kunstwerken vernietigen. Helemaal verloren gaan ze echter niet. NRC Handelsblad komt namelijk met een speciale bijlage waarin ze te zien zijn. De stoffelijke overschotten van de werken worden in 8 grote urnen verzameld, die achteraf verkocht zullen worden. “Het is een grote vergissing om te denken dat je werk voor de eeuwigheid maakt”, aldus Kamagurka.

Het project is onderdeel van Move It! @ TS2, een evenement over mobiele technologie en kunst. Dankzij het optreden van Kamagurka is het Stedelijk Museum de hele nacht open.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht