CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Kaart Dodendraadtraject op Vlaamse Topstukkenlijst

Poppies
20/05/2014

Op initiatief van Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege is de Topstukkenlijst uitgebreid met objecten en verzamelingen over de Eerste Wereldoorlog, waaronder een kaart die het integrale traject van de Dodendraad  weergeeft. Het gaat om de enige in Vlaanderen bewaarde overzichtskaart van het oostelijke traject van de grensbedrading, namelijk het versperringstraject ten oosten van de Schelde, van Antwerpen tot het Nederlandse Vaals. De Dodendraad was een elektrische versperring aan de grens tussen België en Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De kaart van het Dodendraadtraject is tot Topstuk benoemd omdat het van belang is voor de militaire geschiedenis. Ook is het een illustratie van minder behandelde aspecten van de bezetting tijdens de Groote Oorlog: het verzet, de oorlogsvrijwilligers, de clandestiene post, de vluchtelingenproblematiek en de smokkel. De kaart is in privébezit.

Nog 5 objecten en 7 verzamelingen rond WO1 als Topstuk benoemd

Naast de kaart van het Dodendraadtraject, heeft de Minister nog vijf objecten en zeven verzamelingen aan de Topstukkenlijst laten toevoegen, allen gerelateerd aan de Eerste Wereldoorlog. Het betreft onder meer het Oorlogsdagboek 1914-1918 van Virginie Loveling, het Oorlogsdagboek 1914-1928 “De Oorlog in Dickebusch en omstreken’ van Achiel Van Walleghem en het Duits ultimatum uit 1914 aan Dendermonde. Een overzicht van alle toevoegingen leest u op de website van Kunsten & Erfgoed.

De Topstukkenlijst

Vermelding op de Topstukkenlijst betekent dat de betreffende objecten en verzamelingen alleen buiten Vlaanderen gebracht kunnen worden nadat de overheid daarvoor toestemming heeft verleend. Gaat het om een definitieve uitvoer dan kan de Vlaamse overheid weigeren, op voorwaarde dat zij zich engageert om het topstuk van de eigenaar te kopen tegen de internationale marktwaarde van het object.

Bron: persbericht van de Vlaamse Regering, integraal overgenomen op de website van Kunsten & Erfgoed.

 

 

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht