CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Jeroen Brouwers wint Literatuurprijs van de Vlaamse provincies 2011

30/08/2011

Auteur Jeroen Brouwers is onderscheiden met de Literatuurprijs van de Vlaamse Provincies 2011 met zijn roman Bittere Bloemen. Dit nieuws raakte bekend tijdens de Cultuurmarkt in Antwerpen, die de aftrap van het culturele seizoen in Vlaanderen markeert. Aan de prijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden.

De jury omschreef Brouwers’ werk als “het sublieme gezeur van een groot stilist.Jeroen Brouwers verheft het gekanker van een bejaarde tot een litanie met een heel eigen muzikaliteit. Bittere bloemen is een boek waarin met mededogen, maar ook meedogenloos, het verval van elke mens wordt geschetst. Een sardonische alleenspraak van de ouderdom is het resultaat. Het gekanker wordt zowaar kunst.”

Het was een kleine verassing dat Brouwers de prijs wegkaapte. Grote favoriet was Yves Petry met De Maagd Marino. Dit laatste boek werd bekroond met de publieksprijs en won bovendien eerder dit jaar de Libris Literatuurprijs. De andere genomineerden voor de Literatuurprijs van de Vlaamse provincies 2011 waren Frank Adam (Liefdesfabels), Paul Claes (De Leeuwerik), Erick Rinckhout (Grote Antwerpse Willem Elsschot Atlas) en Rudi Rotthier (De lont aan de wereld).

De Literatuurprijs van de Vlaamse provincies werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Op interprovinciaal niveau was het sinds 1932 traditie geworden om de verschillende disciplines binnen kunst en cultuur niet allemaal jaarlijks te bekronen, maar deze bij toerbeurt in cycli van enkele jaren aan de beurt te laten komen. Vanaf dit jaar lanceren de provincies in samenwerking met Knack tóch een jaarlijkse prijs die de auteur van het beste Nederlandstalige proza van het afgelopen jaar bekroont.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht