CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Jari Demeulemeester neemt afscheid van AB

01/03/2011

Jari Demeulemeester, sinds 2006 commissielid van CVN, neemt vandaag officieel afscheid van ‘zijn’ Ancienne Belgique (AB). Hij was 23 jaar lang algemeen directeur van de Brusselse concerttempel en werkte er in totaal 30 jaar. Jari werd als directeur van de AB een van de hoofdrolspelers in het culturele leven van de Europese hoofdstad.

Op 21 september 1979 opende staatssecretaris Rika Steyaert de vernieuwde AB. Het concertgebouw moest ‘een huis van hoop’ worden. Ondanks het feit dat boetes, relletjes, politie-interventies en dreigingen vanuit advocatenkantoren de kans op permanente sluiting van de AB voor mogelijk hielden, had toenmalig cultuurminister Patrick Dewael er het volste vertrouwen in. In 1988 zond hij Jari Demeulemeester, zijn toenmalig adviseur, naar de AB om het directeurschap waar te nemen. Jari was immers kind aan huis in alle culturele instellingen en de AB had Jari’s legendarische enthousiasme broodnodig, aldus Dewael.

In de beginperiode wilde de vernieuwde AB alles zijn: een theater-, dans- én concertzaal. Op deze manier had de AB geen eigen gezicht. Het is Jari Demeulemeester die in 1988 de knoop doorhakte om de AB in een rocktempel te veranderen. Sindsdien ging de zaal erop vooruit. De AB groeide uit tot een cultuurhuis met wereldfaam. Geen genre was Jari vreemd. Als het goed was, programmeerde hij het. Arno Hintjes, die zelf talloze keren optrad in de AB, noemt Jari dan ook een muziekpionier.

Dirk De Clippeleir neemt de fakkel over en treedt vandaag aan als nieuwe directeur van de AB.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht