CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Jan Fabre in het Kröller-Müllermuseum

11/04/2011

De beeldende kunst van Jan Fabre is in Nederland minder bekend dan zijn theaterwerk. Maar daar gaat nu verandering in komen. Met Hortus/Corpus toont Fabre voor het eerst in Nederland een imponerend overzicht van zijn beeldend werk van 1977 tot vandaag, met een groot aantal nieuwe werken.

In het Kröller-Müllermuseum in de Hoge Veluwe startte zaterdag de grote overzichtsexpo van Jan Fabre (Antwerpen, 1958). Jan Fabre is internationaal bekend als een van de meest vernieuwende en veelzijdige kunstenaars van dit moment. Al meer dan 25 jaar profileert hij zich als grensverleggend performancekunstenaar. Vandaar uit ontstaan enerzijds zijn theaterstukken en opera’s en anderzijds zijn beeldend werk. In het Kröller-Müller museum is Jan Fabre te gast als beeldend kunstenaar. De hele lente en zomer kunnen bezoekers zich onderdompelen in het werk van Vlaamse kunstenaar.

Achter de titel, die uit de simpele woorden tuin (hortus) en lichaam (corpus) bestaat, ligt het universum van Jan Fabre. Het insect, de mens, de engel en het blauw van het eeuwig terugkerende moment waarop de nacht in dag overgaat en leven ontwaakt, spelen daarin een belangrijke rol. Het zijn vier basisgegevens waarmee Fabre zijn gedachten en dromen over leven en dood, schoonheid en afschuw, kwetsbaarheid en geweld, vergankelijkheid en eeuwigheid steeds weer op een andere manier ordent en aan ons toont.

Met zijn sculpturen, films en tekeningen in de museumzalen en met maar liefst vijf installaties in de beeldentuin maakt Fabre het Kröller-Müller Museum even tot zijn domein. Het accent ligt daarbij op het menselijk lichaam; op het lichamelijke en de capaciteit van het ontladen en weer opnemen van energieën. De man die de wolken meet (1998) is het eerste beeld van Fabre, dat de bezoeker van de tentoonstelling tegenkomt, wanneer hij over het wandelpad door de voortuin van het museum naar de entree loopt. Rechts, op de dakrand van het museumgebouw, op een trapje, staat een mansfiguur. Hij meet met een liniaal de wolken. Voor Fabre staat hij symbool voor dat wat een kunstenaar doet: balanceren op de grens van het mogelijke en onmogelijke.

Op de tentoonstelling zijn onder andere de volgende werken te zien:

Oud werk

Niet eerder getoond werk

Nieuw werk

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht