CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Jan Fabre dit jaar ‘Kerkmeester’ van de Nieuwe Kerk te Amsterdam

27/06/2012

De Vlaamse multidisciplinaire kunstenaar Jan Fabre (1958, afbeelding) krijgt carte blanche om tussen 31 augustus en 30 september te exposeren in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, en mag zich daarmee de derde ‘Kerkmeester’ noemen. Fabre zal in Amsterdam een ensemble van film, live voorstellingen en een sculptuur presenteren, die geen van alle eerder in Nederland te zien waren. “De werken zijn doordrongen van de symboliek van de metamorfose, de natuurlijke cyclus van leven, dood en wedergeboorte”, aldus De Nieuwe Kerk.

“De Nieuwe Kerk spreekt tot mijn verbeelding”, zo blikt Fabre alvast vooruit op de website van de Nieuwe Kerk. “Kerken hebben voor mij altijd als denkmodel gefungeerd. Het zijn spirituele plaatsen waar het leven simultaan wordt gecelebreerd en uit handen gegeven, in de verwachting van een andere dimensie. Mijn kunst is doordrongen van de metamorfose, een worsteling met en aanvaarding van het gegeven van de dood. De dood niet als eindpunt, maar als overgang naar een nieuw bestaan.”

Tijdens Fabres maand als Kerkmeester zal zijn solovoorstelling Preparatio Mortis(2005-2010) negen maal worden uitgevoerd, waarbij voor de muzikale begeleiding het kerkorgel wordt ingezet. De tweede voorstelling is Requiem für eine Metamorphose(2007); een theatrale mis voor de doden. Voorts brengt het programma de filmLancelot (2004) en de sculptuur Zal hij voor altijd met aaneengesloten voeten staan(1997). Voor de uitgebreide omschrijving van de expositie en een beschrijving van de visie van Jan Fabre, verwijzen we u graag naar de website van de Nieuwe Kerk.

In het kader van het Kerkmeesterschap nodigt de Nieuwe Kerk dit jaar voor de derde keer een internationaal vooraanstaand kunstenaar uit. Hij of zij laat zich, bij de invulling van het Kerkmeesterschap, inspireren door het gebouw en zijn geschiedenis, en interpreteert deze met zijn of haar eigen visie. Jan Fabre volgt couturier Mart Visser (2011) en beeldend kunstenaar Krijn de Koning (2010) op.

Afbeelding: Jan Fabre. Credits: Angelos bvba Foto Stephan Vanfleteren

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht