CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Investering van 4 miljoen voor onderzoek naar Nederlandse taal en cultuur

14/06/2012

Het project Nederlab heeft twee miljoen subsidie toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om onderzoek te doen naar de veranderingspatronen in de Nederlandse taal en cultuur, zo werd 12 juni bekend. Door de matchingsbijdragen van verschillende andere instituten, komt de investering op een totaalbedrag van vier miljoen euro. De totstandkoming van het projectvoorstel is geleid door prof. Dr. Hans Bennis van het Meertens Instituut.

“Nederlab zal onderzoekers de mogelijkheid bieden langetermijnveranderingen in de Nederlandse taal, letterkunde, cultuur en maatschappij te traceren”, zo vermeldt de website van het Meertens instituut. “Alle Nederlandstalige teksten van de 8ste eeuw tot nu zullen via de Nederlab-website doorzocht kunnen worden met binnen Nederlab ontwikkelde tekstanalysesoftware.”

Nederlab is een samenwerking van het Meertens Instituut en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (onderdeel van het KNAW) met het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL), de Koninklijke Bibliotheek en een aantal universiteitsbibliotheken. Nederlab wordt gesteund door de hele geesteswetenschappen: alle universiteiten zijn vertegenwoordigd in een van adviesraden die het project begeleiden. Matchingsbijdragen, als aanvulling op de subsidie van de NWO, zijn toegekend door de KNAW, CLARIAH en CLARIN, het Meertens Instituut, Huygens ING, INL, de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, de Nederlandse Taalunie en de universiteiten.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht