CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Interactieve filmbrief over samenwerking met Duitsland naar Tweede Kamer

20/02/2015

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap brengt een interactieve filmbrief aan de Tweede Kamer over de samenwerking met Duitsland. De brief beslaat de volgende drie thema’s:

1) Film production incentive: de stimuleringsmaatregel ‘The Netherlands Film Production Incentive’ brengt meer internationale investeerders die samen met Nederlandse talenten en filmbedrijven filmproducties maken. Zo zien we dat in het afgelopen jaar het aan coproducties is gestegen denkend aan Eisenstein in Guanajuato van Peter Greenaway en De Surprise van Mieke van Diem. Het Nederlands Filmfonds buigt zich jaarlijks over de resultaten van de regeling en publiceert deze. Tevens wordt de regeling door de Twee Kamer eens in de vier jaar geëvalueerd.

2) Coproductieverdrag: de ondertekening van het filmcoproductieverdrag tussen Nederland en Duitsland maakt het opzetten van coproducties meer toegankelijk. Het bevordert samenwerking tussen beide landen en biedt ruimte voor vakmatige en artistieke uitwisseling tussen filmmakers. Coproducties bieden ook potentie voor een breder publiek en stimuleert in beide landen uitgaven aan bijvoorbeeld montage, sounddesign en andere postproductie.

3) Kinder- en Jeugdfilmfonds: het Nederlands Filmfonds en Mitteldeutsche Medienförderung hebben een co-ontwikkelingsfonds opgericht om samen de scriptontwikkeling van originele kinder- en jeugdfilmplannen te ondersteunen. Voor beide fondsen hebben kinder- en jeugdfilms altijd prioritair in het beleid gestaan. Door de krachten te bundelen willen de fondsen gezamenlijk kwalitatief hoogwaardige filmplannen ontwikkelen en coproduceren voor kinderen in beide landen en daarbuiten.

Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Lees de volledige brief hieronder:

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht