CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Het geheugen van Nederland in Gent

19/05/2011

Op Koninginnedag werd in de Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis het boek Het geheugen van Nederland in Gent overhandigd aan de Nederlandse ambassadeur. Enkele jaren geleden pakte Antwerpen reeds uit met een boekje Hollandse sporen in Antwerpen, maar het opzet van Het geheugen van Nederland in Gent is toch enigszins anders.

Het boek werd geschreven door twee eminente historici: Herman Balthazar, emeritus hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Gent en voormalig gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, en Johan Decavele, ere-stadsarchivaris en ere-departementshoofd Cultuur van de stad Gent. “Wij geven niet enkel een overzicht van sporen uit Nederland, die je bij een wandeling door Gent kunt aantreffen, maar willen aangeven wat Nederlanders hier kunnen leren over hun eigen geschiedenis”, aldus Decavele. “Die lieux de mémoire helpen Nederlanders hier te ontdekken wat zij samen met ons hebben meegemaakt en ons beider geschiedenis en cultuur heeft bepaald.”

De receptie die jaarlijks op Koninginnedag wordt gehouden is een van de drukst bijgewoonde recepties in Gent. Volgens schepen voor Cultuur en Toerisme Lieven Decaluwe bewijst deze traditie dat er een stevige band is tussen de stad en de noorderburen, op historisch, cultureel en economisch gebied, vanaf de middeleeuwen tot heden. “Er is in Gent dan ook heel wat ‘Nederlands geheugen’ aanwezig. Een boek dat dit geheugen ontsluiert, is op zijn plaats”, meent hij.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht