CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Het BesteBuren jaar is van start gegaan!

Illustratie: Tjarko van der Pol, SaltyStock
09/02/2015

Zondag 8 februari heeft de feestelijke opening van het BesteBuren jaar plaatsgevonden in LanterenVenster in Rotterdam. Het feestjaar ‘BesteBuren’ is ontstaan in samenwerking tussen DutchCulture (Amsterdam) en het Vlaams-Nederlands Huis DeBuren (Brussel). Tijdens het BesteBuren jaar zullen kleine en grote activiteiten in Vlaanderen en Nederland het 20 jarig bestaan van het Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland vieren. Om die culturele samenwerking te stimuleren creëerden de Vlaamse en de Nederlandse overheid een fonds van 500.000 euro waarvoor tot 1 februari projectvoorstellen konden worden ingediend. In de eerste ronde leverde dit 147 projectaanvragen op van een hoge kwaliteit en grote diversiteit, veel meer dan verwacht. Er werden 45 projecten geselecteerd. Ze zijn te raadplegen op www.besteburen.eu/projecten

Tijdens de viering waren aanwezigen zoals de minister-president van de Vlaamse regering Geert Bourgeois, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, de Nederlandse en Vlaamse ministers van Cultuur Jet Bussemaker en Sven Gatz, de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en de wethouder Cultuur van Rotterdam, Adriaan Visser.

Minister-president Bourgeois haalde in zijn toespraak aan dat Vlaanderen en Nederland niet alleen onderling aan culturele uitwisseling moet doen, maar er ook voordeel uit kan halen om zich gezamenlijk naar derde landen te presenteren. Ook haalde hij nog het gezamenlijke gastlandschap van Vlaanderen en Nederland tijdens de Frankfurther Büchmesse in 2016 aan.

Sven Gatz vulde deze positieve uitspraken aan door belangrijke overeenkomsten van Vlaanderen en Nederland te belichten: “Omdat we met Nederland onze taal en geschiedenis delen, is onze noorderbuur onze beste buur. Ik breek een lans voor een gezamenlijk boekenprogramma op tv.”

De viering werd aangekleed met tal van optredens waaronder van de Nederlandse rapper Typhoon en de Vlaamse pianist Jef Neve.

De slotmanifestatie van het feestjaar zal in februari 2016 plaatsvinden in Antwerpen. Sven Gatz: ‘Vlaanderen en Nederland hebben zoveel gemeen. Maar toch zijn er ook betekenisvolle verschillen: in taalgebruik, maar ook in mentaliteit en cultuur. Die verschillen erkennen en waarderen, brengt zout op de patatten van de cultuur in de Lage Landen. Zoals in een goed huwelijk, waar de partners elkaar waarderen en aanmoedigen. Niet alleen om samen dingen te doen, maar ook om van elkaars verschillen te leren en betere mensen te worden.’

BesteBuren Krant nr 1

BesteBuren Krant nr 1

Tijdens het openingsfeest is ook de eerste uitgave van het BesteBuren krantje gepresenteerd. Deze kan hier worden gedownload.

 

 

 

 

VRT: BesteBuren 8 februari

VRT: BesteBuren 8 februari

Op de redactiewebsite van de VRT kunt u een videoverslag van de opening zien.

 

 

 

 

 

Bron: persbericht Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd, en Brussel Brussel

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht