CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Wetenschapsbeleid 2025 | Keuzes voor de toekomst

25/11/2014

Het Nederlands kabinet gaat haar aandacht verschuiven en keuzes maken in het wetenschapsbeleid, om de maatschappelijke impact van wetenschap te vergroten. Dat staat te lezen in de Wetenschapsvisie 2025, keuzes voor de toekomst.

Minister Bussemaker vindt dat het wetenschapsbeleid toe is aan grondige verandering: “We hebben hoge verwachtingen van de Nederlandse wetenschap. Denk aan hoe we gezond en vitaal ouder kunnen worden of hoe wij Nederland en de rest van de wereld beschermen tegen een stijgende zeespiegel. Thema’s die vragen om de maximale aandacht, inzet en samenwerking tussen universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke topinstituten en maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.”

Staatssecretaris Dekker: “De Nederlandse wetenschap behoort tot de internationale top, maar om deze toppositie verder te versterken moeten we nu strategische keuzes maken en dat betekent dat je niet langer alles kunt blijven doen. De maatschappelijke meerwaarde van wetenschap moet maximaal vergroot worden, dat kan in de vorm van onderwijs, valorisatie en economische toepassingen.”

Het kabinet wil haar pijlers meer richten op middelen en energie, gedoeld op wetenschappelijke sterkten, maatschappelijke uitdagingen en economische kansen. Universiteiten gaan zich verder profileren, wetenschappelijke instituten moeten hun bestaansrecht blijven bewijzen en er komt meer animo voor onderzoekers die zich bezighouden met onderwijs en kennistoepassing. De voor Nederlands karakteristieke verbinding tussen onderzoek en onderwijs wordt versterkt.

Op de website van de KNAW vindt u verzamelde informatie over de Wetenschapsvisie 2025.

Enkele journalistieke opinie-artikelen:

Zie bron en volledig bericht: Rijksoverheid

 

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht