CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Herman de Coninckprijs voor Paul Demets

26/01/2012

De Herman de Coninckprijs, de vakjuryprijs voor de beste oorsponkelijk Nederlandstalige dichtbundel van een Vlaamse auteur in het afgelopen jaar, gaat vanavond mee naar huis met Paul Demets als kroon op zijn bundel De bloedplek. De uitreiking zal plaatsvinden in de Antwerpse Arenberschouwburg als onderdeel van hetGedichtendagprogramma. Er zijn nog tickets verkrijgbaar voor deze feestelijke bijeenkomst waarbij onder meer Helmut Lotti zijn opwachting zal maken.

Naast de juryprijs won Demets ook de publieksprijs voor het gedicht ‘Zonnehemel’, dat onderdeel is van de bekroonde bundel. Dit gedicht wordt vanaf vandaag in de vorm van een gratis poster verspreid via de boekhandels van Vlaanderen.

De vakjury, onder voorzitterschap van Toon Horsten, prijst de leesbaarheid van De bloedplek: “In deze op het eerste gezicht ontoegankelijke en moeilijke, maar uiteindelijk heldere en intrigerende poëzie brengt Demets de pijnlijke verbondenheid van leven en dood vlijmscherp tot uitdrukking. […] Een bundel die nergens zweverig of vaag is, maar toch openstaat voor verschillende interpretaties van lezers die elk op hun manier ‘bloeden’.”

Naast de vele lof voor Paul Demets is er ook een prijs voor de beste debuutbundel van het jaar. Deze gaat naar Y.M. Dangre met zijn bundel Meisje dat ik nog moet.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht