CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

H.J.A. Hofland winnaar PC Hooftprijs 2011

14/12/2010

Hoewel de uitreiking van de prijs pas in het voorjaar van zal plaatsvinden, is nu al bekend gemaakt H.J.A. (Henk) Hofland de PC Hooftprijs 2011 in ontvangst zal mogen nemen. Hiermee wordt het belang onderstreept van Hoflands veelzijdige oeuvre waarbinnen hij zich ontpopte als journalist, commentator, essayist, columnist en romancier.

Hofland, geboren in hetzelfde jaar als Jan Blokker en Harry Mulisch, maakte vooral naam als scherpzinnig analist van de grote ontwikkelingen in de maatschappij. Of, zoals de jury van de PC Hooftprijs het formuleerde:  [Hofland heeft] met een van ijzeren discipline getuigende volharding en continuïteit de maatschappelijke toestand gepeild”. Hij begon zijn loopbaan als verslaggever voor het buitenland bij hetAlgemeen Handelsblad. Vijftien jaar later was hij er hoofdredacteur. Nadat deze krant door een fusie opging in de nieuwe formule NRC Handelsblad ging Hofland zijn eigen weg binnen en buiten de krant. Hij maakte zichzelf legendarisch met onder meer zijn journalistieke boek Tegels lichten of Ware verhalen over de autoriteiten in het land van de voldongen feiten (1972) waarin hij analyseert hoe de Nederlands politiek onder de zichtbare oppervlakte functioneert. Hij versterkte zijn positie in de journalistiek-literaire wereld door het schrijven van columns voor onder meer het weekblad De Groene Amsterdammer, in het Cultureel Supplement en Weekblad van NRC Handelsblad en daarnaast door de publicatie van een klein aantal romans. Hofland schreef vaak onder het pseudoniem S. Montag.

De PC Hooftprijs wordt sinds 1947 uitgereikt; na de oprichting als prijs voor losse werken en sinds 1955 ter ere van gehele oeuvres. Hofland zal de prijs in mei 2011 in ontvangst nemen.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht