CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Guus Kuijer wint Astrid Lindgren Memorial Award

21/03/2012

De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2012 is voor de eerste keer in haar geschiedenis gewonnen door een Nederlandse jeugdschrijver. Sinds 2002 wordt deze prijs uitgereikt aan een auteur, illustrator of organisatie die volgens de jury in de geest van Astrid Lindgren werkt en de kinder- en jeugdliteratuur wereldwijd promoot. De Zweedse Astrid Lindgren (1907-2002) werd wereldberoemd als schrijfster van “Pipi Langkous”.

184 kandidaten uit 66 verschillende landen dongen dit jaar mee naar de hoofdprijs, die omgerekend maar liefst 560.000 euro waard is, en geldt als een van de belangrijkste internationale prijzen voor de jeugdliteratuur. Ook genomineerd waren o.a. Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen, Peter van Gestel en Klaas Verplancke.

De jury motiveerde haar uitspraak als volgt:

“Guus Kuijer geeft met onbevooroordeelde blik en intellectuele scherpte de problematiek van de moderne samenleving en de grote levensvragen vorm. In zijn boeken is het respect voor het kind net zo vanzelfsprekend als het afstand nemen van intolerantie en onderdrukking. Kuijer verenigt diepe ernst en messcherp realisme met warmte, subtiele humor en visionaire fantasieën. Zijn eenvoudige, heldere en exacte stijl omvat filosofische diepzinnigheid evenals vederlichte poëzie.”

De Nederlandse jeugdauteur Guus Kuijer kreeg voor zijn debuut “Met de poppen gooien” (1975) meteen de Gouden Griffel. Over het hoofdpersonage Madelief zou Kuijer nog vier boeken schrijven. In 1979 werd hij met de hoogste Nederlandse onderscheiding bekroond: de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Later zou hij nog onderschieden worden met o.a. de Jonge Gouden Uil (“Voor altijd samen, amen”) en de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs voor “Het boek van alle dingen”, dat hij als het belangrijkste werk uit zijn carrière. Vorig jaar publiceerde de auteur “Draaikonten en haatblaffers”.

Op 28 mei zal de laureaat de Award in ontvangst nemen in de Zweedse hoofdstad.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht