CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Gouden Uil herrijst als Gouden Boekenuil

08/04/2011

In 2012 wordt er opnieuw een Gouden Uil uitgereikt, met een nieuwe naam en in een nieuwe outfit.

Na zestien jaar vonden de initiatiefnemers van De Gouden Uil dat de prijs “nood heeft aan nieuwe impulsen om zijn vlucht verder te zetten”. Ze hadden aan Boek.be gevraagd om het geheel in een nieuw kleedje te stoppen. De nieuwe aanpak werd net bekend gemaakt en na een rustpauze in 2011 waar er geen prijs georganiseerd wordt zal de uil herrijzen in 2012.

Met De Gouden Boekenuil krijgt de belangrijkste literatuurprijs in Vlaanderen een tweede adem. Nederlandstalige literaire werken die in 2011 verschijnen, zowel van Vlaamse als van Nederlandse auteurs, kunnen meedingen naar de titel van De Gouden Boekenuil.

De vakjury, voorgezeten door VRT-journaliste Phara de Aguirre, bepaalt wie de prijs in de wacht sleept. De juryleden zijn vier literaire recensenten uit Vlaanderen en Nederland en één academicus. De namen van de leden van de vakjury worden meegedeeld zodra ze bekend zijn.

Met De Gouden Boekenuil wil de nieuwe organisator Boek.be eigentijdse Nederlandstalige literatuur bij een breed publiek onder de aandacht brengen. In 2010 won Cees Nooteboom nog de prijs ter waarde van 25.000 euro met de verhalenbundel ” ‘s Nachts komen de vossen”.

 

Boekenleeuw- en pauw vervangen Jeugdliteratuurprijs

In overleg met de boekensector heeft Boek.be beslist om de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs niet langer uit te reiken. Boek.be wil de Boekenleeuw en de Boekenpauw – de prijzen voor de beste auteur en de beste illustrator van kinder- en jeugdboeken- opwaarderen omdat ze naast oorspronkelijk Nederlandstalig werk ook vertaald werk bekronen.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht