CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Genomineerden VSB Poëzieprijs 2012 bekend

10/10/2011

De jury van de VSB Poëzieprijs, voorgezeten door Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier (CDA), heeft de genomineerden voor 2012 bekend gemaakt. De jury beoordeelde 122 ingezonden bundels, die alle tussen 1 september 2010 en 31 augustus 2011 zijn verschenen. De hieruit geselecteerde gelukkigen, waaronder volgens de jury “een aantal sterke debuten”, zijn Peeter Ghyssaert met de bundel Ezelskaakbeen (Atlas, 2011), Jan Lauwereyns met de bundel Hemelsblauw (De Bezige Bij Amsterdam, 2011), Willem Jan Otten met Gerichte gedichten (G.A. Van Oorschot, 2011), Erik Spinoy met Dode kamer (De Bezig Bij Antwerpen, 2011) en Anne Vegter met Eiland berg gletsjer (Querido, 2011).

Bij de presentatie van de genomineerden beschrijft de jury wat opviel tijdens het lezen van de ingezonden bundels. Ze noemt het “grote aandeel doorgecomponeerde bundels, die veelal een opmerkelijke thematische overeenkomst hebben [zoals] relaties, familie en religie” opvallend. Ook spreekt de jury van “een wending naar het metafysische waar. De problematiek van schijn en werkelijkheid lijkt minder urgent te worden. Daarvoor in de plaats komen meer existentiële vragen. Voorzichtig nemen de dichters een werkelijkheid mee in hun poëzie, waarbij niet meer het ‘ik’ centraal staat, maar de verhouding tot de gemeenschap. De dichters van nu lijken zich minder terug te trekken in hun poëtische cocon; zij treden de wereld tegemoet”.

De VSB Poëzieprijs zal worden uitgereikt op 25 januari 2012 in het Utrechtse Centraal Museum. De winnaar ontvangt dan een geldbedrag van vijfentwintigduizend euro.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht