CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Genomineerden Taalunie Toneelschrijfprijs 2011 bekend

11/10/2011

De Taalunie Toneelschijfprijs, die jaarlijks uitgereikt wordt aan een schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd, maakte zopas de genomineerden bekend.

De toneelschrijvers Paul Pourveur (Plot your City), Alex van Warmerdam (Bij het kanaal naar links) en Peer Wittenbols (Waakhondje) maken dit jaar kans op de Toneelschrijfprijs, goed voor € 10.000. Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren.

De Vlaams-Nederlandse jury verklaarde bij de bekendmaking van de genomineerde teksten voor de editie 2011 dat opvallend veel ingezonden theaterteksten actuele en grote thema’s aansnijden. In deze jury zetelen acteur Michel Sluysmans, schrijfster Lot Vekemans en regisseur Simon De Vos.

Op 21 november maakt de Taalunie, in samenwerking met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren, het beschrijf en Theater Instituut Nederland, de winnaar bekend in Passa Porta in Brussel.  Jan Fabre zal bij die gelegenheid de jaarlijkse Taalunie Toneellezing houden. Tevens zullen studenten van zeven theateropleidingen in Nederland en Vlaanderen hun eigen winnaar kiezen en hun eigen prijs uitreiken.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht