CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Foto-expositie Brightside/Shot in Flanders van Jimmy Kets in de Brakke Grond

21/03/2011

De Brakke Grond presenteert Brightside en Shot in Flanders, twee fotoseries van Jimmy Kets. Deze jonge Antwerpse fotograaf richt zijn lens op de kunstmatige omgevingen waarmee wij ons omringen. De decors van erotiekbeurzen, pretparken en dierentuinen fotografeert Kets met scherp flitslicht; zo ontmaskert hij hun vaalheid en valse glans. Mensen zijn slechts figuranten, verwikkeld in een zoektocht naar geluk en vermaak. Toch wordt het nergens schrijnend en bieden zijn foto’s de toeschouwer voldoende ruimte voor een bevrijdende lach.

Bewust laat Kets het psychologiseren achterwege: “Voor mij hoeft het niet tot op het bot. Ik ben gefascineerd door de eerste indruk, de manier waarop mensen hun buitenkant aan de wereld tonen.”

Shot in Flanders laat zien hoe de symboliek van het mythische Amerika vaste voet aan de grond heeft gekregen in Vlaanderen. Voor deze nieuwe reeks fotografeerde Kets autowassalons, Cadillacs met blinkend chroom en aftandse kopieën van het Vrijheidsbeeld die hij langs de steenwegen aantrof. Ze wijzen de weg naar een Amerikaanse droom die allang vervlogen is. De strakke compositie waarbinnen Kets deze overbekende symbolen weet te vangen, plaatst ze in een nieuw daglicht.

Brightside is een onderzoek naar de internationale vermaaksindustrie. Kets opereert meedogenloos: gladgetrokken vrouwen lijken even kunstmatig als de plastic planten in een beurshal. Bij deze reeks, die eerder geëxposeerd werd in het Fotomuseum Antwerpen, verscheen een gelijknamige publicatie.

Jimmy Kets (Lier, 1979) is fotograaf voor De Standaard en verschillende andere kranten en tijdschriften. Hij studeerde Illustratieve Vormgeving aan de Hogeschool Sint Lucas in Antwerpen. Kets won tal van prijzen, waaronder de Nikon Promising Young Photographer Award 2006 en 2008. Hij wordt vertegenwoordigd door de Antwerpse galerie Stieglitz19.

 

De foto-expositie Brightside/Shot in Flanders is van 21 maart tot en met 17 april te zien in de Brakke Grond in Amsterdam. De toegang is gratis. Shot in Flanders is van 12 mei tot 5 juni ook te zien in Stieglitz 19 Gallery in Antwerpen.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht