CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Filmcollectie Desmet wordt werelderfgoed

30/05/2011

De Desmet-collectie van EYE FilmInstituut Nederland is toegevoegd aan het Memory of the World Register van UNESCO. De gehele collectie zal worden opgenomen in het programma dat landen helpt bij het bewaren en openbaar maken van documentair werelderfgoed. Het Memory of the World Register van UNESCO is de lijst voor documentair erfgoed en bevat boeken, archiefstukken, film- en geluidsopnamen met een uitzonderlijke betekenis voor de wereld.

De collectie van filmpionier Jean Desmet, waarin zich vele verloren gewaande producties uit de vroege jaren van de cinema bevinden, is cultuur-, bedrijfs- en filmarchief in één. Filmpionier Jean Desmet was de eerste grote distributeur en bioscoopexploitant van Nederland. De enorme collectie bevat onder andere de enige overgebleven kopieën van meesterwerken van D.W. Griffith en Louis Feuillade, films met Asta Nielsen en Lyda Borelli, en producties van filmmaatschappijen Pathé, Gaumont en Edison.

De schenking van de erven-Desmet in 1957 vormt een belangrijke basis voor de huidige collectie stille films van EYE. Vooral de combinatie van films, affiches, foto’s en bedrijfsadministratie maakt de Desmet-collectie zo rijk; daardoor biedt ze een verbluffend inzicht in de beginjaren van de cinema. Desmet-de-distributeur was vooral gericht op geldelijk gewin; film werd toen nog niet gezien als kunstvorm. Het belang van deze omvangrijke collectie schuilt dan ook in het samenspel van alle films, klein en groot, die de dagelijkse programmering van de bioscopen bepaalden. De door Desmet bewaarde films en papieren documenten leggen vraag en aanbod van die tijd bloot en vertellen de geschiedenis van een toen zeer populaire, nieuwe vorm van entertainment.

De collectie omvat 933 films, bijna allemaal afkomstig uit de periode 1907-1916. De meeste speelfilms zijn ‘one-reelers’, films met een lengte van ca. 10 minuten. Een groot aantal van deze films kan als uniek worden beschouwd. De collectie bestaat verder uit ca. 2000 affiches en bijna 700 foto’s.De Desmet-collectie is een cultureel en sociaalhistorisch document dat naar omvang en inhoud wereldwijd zijn gelijke niet kent.

Lees meer over Jean Desmet.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht