CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

European Border Breakers Awards voor Selah Sue en Afrojack

07/10/2011

De Vlaamse zangeres Selah Sue en de Nederlandse DJ Afrojack zijn onderscheiden met een European Border Breakers Award (EBBA) vanwege het succes dat zij het afgelopen jaar over de grenzen van hun thuisland boekten met hun debuutalbums, zo heeft Eurocommissaris voor Cultuur Androulla Vassiliou gister bekend gemaakt. In totaal wonnen tien jonge artiesten deze prijs voor jong muzikaal toptalent in Europa. Naast de Vlaamse en Nederlandse toptalenten zijn dat Agnes Obel (Denemarken), Anna Calvi (VK), Swedish House Mafia (Zweden), Boy (Duitsland), Ben l’Oncle Soul (Frankrijk), James Vincent McMorrow (Ierland), Elektro Guzzi (Oostenrijk) en Alexandra Stan (Roemenië). Het is inmiddels de negende keer dat deze prijzen worden toegekend.

In haar verklaring met de bekendmaking van de winnaars prees Eurocommissaris Vassiliou het talent en de energie van de winnende artiesten. Zij sprak haar hoop uit dat “deze awards andere artiesten zullen inspireren om hun muziek tot over de eigen landsgrenzen te brengen en nieuwe markten te veroveren”.

De prijzen zullen worden overhandigd op 11 januari 2012 tijdens het Groningse Eurosonic Noorderslag Festival. Het wordt een heuse awardshow met optredens van de meeste prijswinnaars, die uitgezonden zal worden door de Nederlandse publieke omroep NOS/NTR en beschikbaar zal zijn op verschillende televisie- en radiostations in Europa. Tijdens de show zal ook de Public Choice Award uitgereikt worden waarop alle EBBA-winnaars kans maken. Vanaf 1 november tot 31 december kan iedereen op zijn of haar favoriete artiest stemmen.

De EBBA is een jaarlijkse prijs en wordt gefinancierd door het Cultuurprogramma van de EU. De organisatie is mede in handen van het Eurosonic Noorderslag Festival in Groningen. Sponsors van de award zijn Buma Cultuur, SNN, Ministerie van OCW, Provincie Groningen, Stad Groningen en European Music Office. Winnaars van voorgaand edities waren onder andere Adele, The Baseballs, Carla Bruni, KT Tunstall, Tokio Hotel, The Ting Tings, Lykke Li, The Scripts, Milow, Katie Melua, Mumford and Sons and Caro Emerald.

Complete informatie over de European Border Breakers Award vindt u op de officiële website.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht