CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Europa bekroont Gallo-Romeins Museum

23/05/2011

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren is in Bremen verkozen tot Europees Museum van het Jaar. Het is het eerste Vlaamse museum dat de prijs wint.

De award voor Europees Museum van het Jaar is de belangrijkste Europese prijs voor musea. Hij werd voor de 34e keer uitgereikt door het Europese Museum Forum, een organisatie die onder de Raad van Europa valt. De prijs bekroont nieuwe musea en musea die de afgelopen twee jaar gerenoveerd of uitgebreid werden.

Ook het Brusselse Magritte Museum was dit jaar genomineerd, samen met 32 andere musea uit 14 andere landen. Vorig jaar won het Duitse Ozeaneum. De laureaat krijgt voor één jaar een kunstwerk van Henry Moore, “The egg”, toevertrouwd.

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren presenteert de geschiedenis van het leven van de mens vanaf de prehistorie tot de nieuwe middeleeuwen. In 1994 opende het museum een nieuwbouw ontworpen door architect Alfredo De Gregorio. Wegens de grote publieke belangstelling was er al gauw nood aan uitbreiding. Twee jaar geleden opende er een nieuwe vleugel. Sinds die heropening kwamen al meer dan 220.000 bezoekers over de vloer.

De jury looft het museum voor de architecturale integratie en scenografie en vindt de presentatie “elegant en fantasierijk”. Het museum krijgt ook een pluim omdat het het verhaal aantrekkelijk maakt voor verschillende publieksgroepen.

Woensdag 27 april was Nancy Tilkin van het Gallo-Romeins Museum nog te gast op de expertmeeting van CVN. Vanuit haar ervaring vertelde ze over digitale (mobiele) applicaties als instrument om een breed publiek te bereiken. Het verslag van die dag lees je hier.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht