CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Euregio Literatuurprijs 2011 voor De engelenmaker

08/04/2011

De engelenmaker van Stefan Brijs is bekroond met de Euregio Literatuurprijs 2011. De Euregio Literatuurprijs wordt al een decennium lang toegekend door scholieren uit meer dan 25 middelbare scholen in de Euregio Maas-Rijn. De bedoeling van de prijs is het lezen van literatuur door jongeren te bevorderen en dat over de landsgrenzen heen.

Jaarlijks worden zes romans genomineerd die gepubliceerd zijn in de drie daar gesproken talen: Nederlands, Duits en Frans. Na auteurslezingen, criticirondes en onderlinge debatten kiezen de scholieren via stemming de uiteindelijke winnaar. Dit jaar is dat De engelenmaker (Le Faiseur d’anges / Der Engelmacher) van Stefan Brijs.

Andere genomineerden waren onder meer Boven is het stil (Gerbrand Bakker) enCourir (Jean Echenoz).

Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden voor de auteur en 1000 euro voor de beide vertalers van het winnende boek (Daniel Cunin en Ilja Braun).

De prijs wordt op 20 mei uitgereikt bij het drielandenpunt. Scholieren uit de drie landen zullen in hun eigen taal een lofrede houden. Eerder ging de prijs naar Maarten ‘t Hart, H.M. Van den Brink en Philippe Claudel.

Voor De engelenmaker is het al de vijfde bekroning.

In oktober verschijnt de langverwachte nieuwe roman van Stefan Brijs: Post voor mevrouw Bromley.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht