CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Erasmusprijs 2014 toegekend aan Frie Leysen

foto: Erasmusprijs
12/11/2014

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2014 toegekend aan de Belgische festivalmaker Frie Leysen (1950). De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema ‘Theater, publiek en samenleving’.

Frie Leysen wordt bekroond omdat zij een onverschrokken voorvechter is van de podiumkunsten en bijdraagt aan vernieuwing in het internationale theater. Zij maakt zich sterk voor onbekende theatermakers, vanuit artistieke nieuwsgierigheid en vanuit het verlangen het publiek iets bijzonders te laten ervaren. Zij zoekt steeds nieuwe generaties kunstenaars en nieuwe theatervormen, en zet zich ervoor in om niet-westerse theaterproducties in Europa een podium te geven. Met haar internationale oriëntatie, fundamentele nieuwsgierigheid en kritische houding is zij een toonbeeld van de Erasmiaanse waarden die de Stichting graag uitdraagt.

Frie Leysen was van 1980 tot 1991 oprichtingsdirecteur van deSingel in Antwerpen. Onder haar leiding werd deSingel een internationaal vermaard kunstencentrum met een eigenzinnig programma. In 1994 richtte zij het tweetalige Kunstenfestivaldesarts in Brussel op. In de tien jaar dat zij daar leiding aan gaf, groeide het festival uit tot een invloedrijk festival voor Belgische en internationale kunsten. In de jaren daarna strekte haar werkgebied zich verder uit in Europa en daarbuiten. In 2007 organiseerde Frie Leysen het multidisciplinaire festival Meeting Points in negen Arabische steden. In 2010 was zij curator van Theater der Welt in het Duitse Ruhrgebied en in 2012 artistiek directeur van de Berliner Festspiele. Van 2013 tot 2014 was zij artistiek directeur van de Wiener Festwochen in Oostenrijk.

Ook in Nederland is haar werk te zien: sinds 2012 is Frie Leysen curator van ‘Get Lost’, een serie internationale theater- en dansvoorstellingen die een tournee maakt langs verschillende Nederlandse theaters.

In 2003 won Frie Leysen de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap en in 2007 kreeg zij een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel.

De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 12 november 2014 in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Bron en volledig bericht: Erasmusprijs


 

Lees ook het interview dat Lonneke Kok met Frie Leysen had: “Een cultuur die zich afsluit voor andere culturen en invloeden, die sterft af”  zoals dat werd gepubliceerd op de website van het Fonds Podiumkunsten.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht