CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Eerste mbo-scholen starten speciaal talentenprogramma

Foto: Jet Bussemaker | Rijksoverheid.nl
08/01/2015

Toptalenten die ontwerper, vormgever of meubelmaker willen worden kunnen binnenkort  terecht bij de Zwolse vakschool Cibap, het SintLucas College in Boxtel, de HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur en het Mediacollege Amsterdam. Deze mbo-scholen starten als eerste met een speciaal talentenprogramma waarbij geselecteerde studenten worden opgeleid tot het ‘meesterschap’. Dat maakte minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vandaag bekend tijdens een bezoek aan de HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur in Amsterdam.

Minister Bussemaker introduceerde vorig jaar de moderne ‘meester en gezelformule’ in het mbo en nodigde scholen uit met plannen te komen om modern vakmanschap verder vorm te geven. Volgens de bewindsvrouw is het belangrijk dat de meester-gezel route komende tijd verder wordt uitgebreid: “Hiermee maken we goed vakmanschap beter zichtbaar, dagen we jongeren uit zich verder te ontwikkelen en laten we hen zien dat zij met een mbo-diploma op zak kunnen uitgroeien tot echte meesters in hun vakgebied.“ De bewindsvrouw stelt voor het nieuwe talentenprogramma een bedrag van €25 miljoen beschikbaar.

MBO Tour

De herinvoering van de meester-gezel route komt voort uit de MBO Tour die minister Bussemaker vorig jaar maakte langs verschillende mbo-scholen in Nederland en maakt deel uit van een breder excellentieprogramma voor talentvolle mbo-studenten. Eerder pleitten ook de Sociaal Economische Raad en MKB-Nederland voor bredere invoering van de Meestertitel.

Bron en volledig artikel: Rijksoverheid

Eerdere berichten:

Meester-Gezel route uitgebreid naar nieuwe sectoren: Rijksoverheid

In het bedrijf leert de Meester de Gezel het vak: Volkskrant

Een ambacht leren als Gezel van de Meester: ND

Handmade in Belgium: Unizo

 

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht