CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Eerste editie van Mind The Book in Antwerpen is succes

07/03/2011

In Antwerpen vond dit weekend het nieuwe literaire festival Mind The Book plaats, de opvolger van Het Andere Boek. Het project van kunstencentrum Vooruit en deSingel focuste vooral op het maatschappelijke engagement in de literatuur. Vrijdag mocht Ingrid Betancourt het festival openen. Zaterdag was Robert Fisk eregast en zondag sloot Umberto Eco het festival af.

Mind The Book vond dit jaar plaats in deSingel in Antwerpen. Het festival bood vooral debatten en gesprekken met auteurs, academici, journalisten en illustratoren over actuele literaire en politieke thema’s. Er was ook een selectieve boekenbeurs aan gekoppeld, waar de klemtoon lag op nieuwe fictie en non-fictie, graphic novel en poëzie. “Mind The Book is een beleving”, zegt organisator Geert Briers. “Het is the meeting of minds. Het is enerzijds het debat, auteurs, meningen die botsen, ideeën die je kan opdoen en anderzijds het boek in de hand nemen.”

In totaal waren er een 30-tal lezingen en debatten. Zo hadden de Nederlands-Iraanse auteur Kader Abdolah en Jan Leyers het over de verhouding tussen het oosten en het westen.

Ook de toestand in België werd onder de loep genomen. Guido Fonteyn, Thomas Blommaert en Geert van Istendael gingen daarover in debat. Erwin Mortier, Michael De Cock en Sayadin Hersi praatten dan weer over vluchtelingen en hun hoop op een beter leven.

Herman Koch, Kristien Hemmerechts en Ingrid Vander Veken hielden het bij puur literatuur en praten over de betere fictieboeken. Geert Joris en Erik Vlaminck debatteerden dan weer over toekomst van het papieren boek versus de e-reader en de iPad.

Jason Epstein kwam voor het eerst in ons land zijn espresso book machine voorstellen. Die machine drukt, bindt en snijdt een boek naar keuze onmiddellijk en ter plekke. Er is een database van meer dan 3 miljoen boeken verbonden de machine. Op die manier kan het toestel de concurrentie aangaan met de e-reader en iPad.

Het nieuwe literaire festival Mind The Book lokte afgelopen weekend 5.000 bezoekers naar deSingel in Antwerpen. Coördinator Geert Briers spreekt van een gigantisch succes. Volgend jaar vindt het festival plaats in de Vooruit in Gent.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht