CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Een literaire roadtrip

14/02/2011

Om zijn passie voor literatuur te delen, reisde de directeur van het Letterkundig Museum in Den Haag, Aad Meinderts, de wereld rond om een witte roos te leggen op de graven van de honderd belangrijkste Nederlandse en Vlaamse schrijvers. Het project past in de permanente tentoonstelling Het Pantheon, die te bekijken is in het Letterkundig Museum.

De tocht langs de graven van die literaire iconen voerde Meinderts niet alleen door Nederland en Vlaanderen, maar zelfs tot in Jeruzalem, Parijs en Londen. In Vlaanderen houdt Meinderts onder meer halt in Antwerpen (Hadewijch en Beatrijs, Anna Bijns, Conscience, Willem Elsschot, Paul Van Ostaijen, Gerard Walschap), Aalst (Louis-Paul Boon), Damme (Jacob Van Maerlant), Brussel (Jan Van Ruusbroec), Brugge (Gezelle), Gent (Cyriel Buysse, Karel Van de Woestijne), Ingooigem (Stijn Streuvels), Machelen-aan-de-Leie (Gerard Reve) en de Noordzee (Hugo Claus).

De reis van Aad Meinderts is vastgelegd in honderd filmpjes die je opwww.literaireroadtrip.nl kunt bekijken. Ze nemen je mee op reis, door duizend jaar literatuur en laten je kennis maken met de grootheden uit de Nederlandstalige literatuur. De tentoonstelling Een literaire roadtrip wordt bovendien geflankeerd door een gelijknamig boek.

Een literaire roadtrip loopt nog tot 14 augustus in Den Haag. Meer info opwww.letterkundigmuseum.nl of www.literaireroadtrip.nl.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht