CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Een jeugdboekenweek vol geheimen

14/03/2011

De Jeugdboekenweek is het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen. Veertien dagen lang zetten scholen, bibliotheken, boekhandels en culturele centra de mooiste boeken in de kijker.

Jaarlijks heeft de Jeugdboekenweek een ander thema. Dit jaar is het thema ‘geheim’. Elk boek is een geheim. Elke lezer is een ontdekkingsreiziger. In elk boek zit een verhaal verstopt dat wacht op iemand die het open slaat. Maar veel kinderboeken gaan nog verder en vertellen verhalen waarin geheimen een belangrijke rol spelen.

Tijdens de Jeugdboekenweek zoeken we de mooiste, spannendste en droevigste geheimen in boeken en verhalen. Tussen 19 maart en 3 april gaan we met z’n allen op ontdekking. We nemen schatkaarten onder de arm waarop iemand in een ver verleden met citroen geheime routes op getekend heeft. We vertellen tegen niemand dat we net als Goudlokje de pap van de drie beren opgegeten hebben. We lezen geheime boodschappen tussen de regels.

Het is waar: een geheim hou je per definitie voor jezelf. Maar sommige geheimen delen we maar al te graag. Stilletjes en voorzichtig of luidop en met toeters en bellen, dat hangt er van af. Soms is het eng om te doen, soms een opluchting en soms gewoon leuk. Eén ding is zeker: de boekengeheimen van de Jeugdboekenweek delen we met jullie allemaal. Maar nu nog niet. Nu is alles nog geheim.

De Jeugdboekenweek is een project van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken, het onderwijs en het boekenvak. Dit jaar vindt de Jeugdboekenweek plaats van 19 maart tot en met 3 april. Meer info vind je opwww.jeugdboekenweek.be.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht