CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

ECF Princess Margriet Award uitgereikt aan Teatro Valle Occupato en Teodor Celakoski

© Foto: Xander Remkes
19/03/2014

Vandaag heeft de European Cultural Foundation (ECF) de Princess Margriet Award uitgereikt aan de groep Teatro Valle Occupato uit Rome en cultureel activist Teodor Celakoski uit Zagreb.

De prijsuitreiking werd gepresenteerd door Katherine Watson, directeur van ECF, en vond plaats in het Paleis voor de Schone Kunsten, BOZAR, in Brussel. Hierbij waren meer dan 350 (graag checken laatste stand, als het er bijna 380 zijn, dan graag 400 noemen) internationale gasten aanwezig. De winnaars ontvingen hun prijs uit handen van HKH Prinses Margriet der Nederlanden. De openingsspeech werd gehouden door HKH Prinses Laurentien der Nederlanden, president van ECF.

“In plaats van onderlinge verschillen te benadrukken, laten we ons richten op de eindeloze mogelijkheden die we hebben om mensen binnen Europa met elkaar te verbinden”, aldus HKH Prinses Laurentien.

De internationale jury – bestaande uit onder meer Chris Dercon (directeur van Tate Modern) en Els van der Plas (algemeen directeur De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet) sprak lovende woorden over de winnaars van dit jaar, die werden gekozen uit een shortlist van kandidaten die door experts uit geheel Europa waren genomineerd.

“Beide winnaars van dit jaar laten zien hoe gezamenlijke actie – zowel op cultureel gebied als in algemene zin – ons allen kan inspireren om meer betrokken te zijn bij de politieke besluiten die ons leven bepalen,” aldus de jury in haar toelichting. “In het bredere perspectief  van de Europese crisis en de bezuinigingsmaatregelen laten zij zien hoe cultuur een inspirerende werking kan hebben voor  het publieke domein.”

Ugo Mattei (hoogleraar rechten, aan de Universiteit van Turijn en Hastings, California) en Emina Višnić (directeur Pogon, Zagreb) spraken eveneens lovend over beide winnaars in hun laudatio. [insert link to full laudatio]

Teatro Valle Occupato werd in 2011 bezet door een gezelschap van acteurs, regisseurs, technici en burgers en werd daarmee van een onzekere toekomst gered. Sindsdien is het theater veranderd in een van de meest opzienbarende culturele centra van Europa. Daarmee geeft Teatro Valle Occupato, dat nu juridische erkenning krijgt met de oprichting van de Fondazione Teatro Valle Bene Commune, deze locatie terug aan de gemeenschap zodat cultuur voor iedereen toegankelijk is. Hun enthousiasme inspireert mensen in heel Europa tot soortgelijke initiatieven.

Teodor Celakoski richt zijn creatieve energie op institutionele vernieuwing en politiek activisme, waarbij hij vanuit cultureel oogpunt pleit voor verandering in de samenleving. Drie van de bekendste projecten waar hij bij betrokken is zijn MaMa, een cultureel netwerk in Zagreb, het platform Clubture, dat is opgezet om onafhankelijke culturele organisaties in Kroatië bijeen te brengen en te laten samenwerken, en Right to the City, een project waarbij burgers en gemeenschappen samenwerken om de openbare ruimte terug te eisen.

De ECF Princess Margriet Award – een eerbetoon aan HKH Prinses Margriet der Nederlanden, die van 1983 tot 2007 president van ECF was – wordt uitgereikt aan Europese culturele vernieuwers wiens werk aantoont dat cultuur een grote rol kan spelen bij het bewerkstelligen van sociale en politieke verandering. De prijs is in 2008 opgezet  en wordt jaarlijks uitgereikt aan grensverleggende activisten, choreografen, theater- en filmmakers en beeldend kunstenaars – waaronder de befaamde cultureel theoreticus Stuart Hall. Het prijzengeld dat wordt toegekend aan de winnaars bedraagt in totaal € 50.000.

Meer informatie: www.princessmargrietaward.eu

(bron: http://www.communicatieincultuur.com/)
© Foto: Xander Remkes

 

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht