CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

E. Deckwitz wint C. Buddingh-prijs

15/06/2012

De Nederlandse dichter, perfomancekunstenaar en literatuurwetenschapper Ellen Deckwitz is de winnaar van de C. Buddingh’-prijs, die elk jaar wordt uitgereikt aan de schrijver van het beste Nederlandstalige poëziedebuut. De jury bewierookte haar bundel “De Steen Vreest Mij” als ‘de hechtst gecomponeerde bundel, die het meest verbluft deed staan en het meest het gevoel gaf dat niet alleen grote kwaliteit te bekronen maar ook een grote belofte te erkennen en bevestigen’.

“Deckwitz houdt van begin tot eind haar taal in de hand en elk gebruikt beeld is een toevoeging”,schrijft de jury verder. “We zien de zoektocht van een puber naar een eigen identiteit ontsporen met een taalbeheersing die zelf tot in het laatste detail, tot in de licht kantelende typografie toe, ons als lezer op de rails houdt en ons aan het einde beloont met de nodige morele vragen.”

De C. Buddingh-prijs is een initiatief van Poetry International en wordt sinds 1988 uitgereikt aan de schrijver van het beste poëziedebuut. Tot de winnaars behoren auteurs als Anna Enquist, Michaël Zeeman, Tonnus Oosterhoff, Joke van Leeuwen en Mark Boog. Delphine Lecompte en Lieke Marsman waren de laatste twee winnaars. Aan de prijs is een geldsom verbonden van 1.200 euro. De jury nomineerde uit 25 ingezonden debuten vier titels.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht