CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Document Nederland 2014: Nederland – België

Foto Hans van der Meer Rijksmuseum
01/11/2014

Document Nederland

Jaarlijks organiseert het Rijksmuseum sinds 1975 de tentoonstelling Document Nederland waarvoor een Nederlandse fotograaf wordt gevraagd een actueel maatschappelijk fenomeen centraal te stellen. Dit jaar vindt de tentoonstelling, die wordt georganiseerd in samenwerking met Vrij Nederland, plaats in de vernieuwde Philipsvleugel van het Rijksmuseum, van 1 november 2014 t/m 11 januari 2015.


 

“Wat weinig mensen weten, is dat Nederland en België steeds meer op elkaar lijken. Als dat zo door gaat is de grens straks echt verdwenen!” Fotograaf Hans van der Meer


 

Het is dit jaar tweehonderd jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden werd gevormd en België en Nederland één staat vormden onder koning Willem I. Voor Document Nederland fotografeerde Hans van der Meer opvallende verschillen in het grensgebied van Nederland en België, twee landen die sinds de scheiding in 1830 een totaal andere ontwikkeling doormaakten. Een tentoonstelling over Nederlandse planmatigheid, Belgische kavelbouw en de verhouding tussen burgers en overheid in hun strijd om de inrichting van de leefruimte.

Bron en volledig bericht: Rijksmuseum

Foto: Hans van der Meer

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht