CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Directe sneltramverbinding tussen Hasselt en Maastricht op komst

23/09/2011

Vanaf 2017 moet er een elektrische sneltram rijden tussen Hasselt en Maastricht, zo maakte de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) vandaag bekend. De tram zou jaarlijks een kleine zeven miljoen passagiers moeten vervoeren. Aan de investering hangt een prijskaartje van ongeveer 200 miljoen euro. Een groot deel van dit bedrag wordt opgeslokt door de aanleg van de infrastructuur, die wordt gefinancierd op basis van publiek-private samenwerking.

De tramlijn zal 33 kilometer lang zijn en Hasselt via de campus van Diepenbeek en Lanaken verbinden met Maastricht. Hij rijdt eens per half uur. Voor de elektrische tram hoeven geen bovenleidingen aangelegd te worden. Dit type tramstellen is in aankoop iets duurder, maar in de uiteindelijke exploitatie een stuk voordeliger.

De tram is een welkome aanvulling op het aanbod van openbaar vervoer in een gebied waar relatief weinig treinverbindingen zijn. Het is de eerste van drie geplande tramlijnen die als onderdeel van het Spartacusplan zijn ontworpen. Dat plan is een gezamenlijk initiatief van De Lijn en NMBS om de Belgisch-Limburgse mobiliteit te bevorderen.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht