CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Debuutprijs ‘Het Liegend Konijn’ voor Lieke Marsman

16/06/2011

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de redactie van Het Liegend Konijn, tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie, hebben zopas voor de derde maal de tweejaarlijkse Debuutprijs ‘Het Liegend Konijn’ toegekend. Met deze prijs wil deBuren bijdragen tot de verspreiding en de promotie van de Nederlandstalige poëzie in Europa. deBuren is bovendien een evidente partner in dit project omdat het de culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen wil bevestigen en versterken.

De prijs gaat dit jaar naar Lieke Marsman (°1990) voor haar bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud, uitgegeven door uitgeverij G.A. van Oorschot (Amsterdam). Haar bundel werd geselecteerd uit 27 inzendingen.

De laureaat krijgt een geldprijs van 2500 €, de publicatie van één gedicht dat vertaald wordt in de 23 officiële EU-talen, en de integrale vertalingen van haar werk naar het Frans, Duits en Engels. Die vertalingen kaderen in de opdracht van deBuren om de cultuur van de Lage Landen uit te dragen in Europa. Het biedt de debutant de kans om met zijn of haar werk internationale paden te verkennen en betekenen voor de Nederlandstalige poëzie een extra promotie in het buitenland.

De jury van de derde Debuutprijs Het Liegend Konijn – 2011 bestond uit de dichters Jozef Deleu (voorzitter, hoofdredacteur Het Liegend Konijn) (B), Marjoleine de Vos (NL), Erik Menkveld (NL), Willem Thies (NL), en Joke van Leeuwen (NL). Ze waren erg onder de indruk van de jonge Lieke Marsman: “een opmerkelijk voldragen en overtuigend debuut”.

Nog uit het juryrapport: “… In Wat ik mijzelf graag voorhoud verschuift Lieke Marsman het brandpunt van haar blik voortdurend. Marsman onderzoekt tastend, speels en beschouwend werkelijkheid en taal. De lezer volgt de dichteres in haar denkbewegingen – hij is getuige, wordt deelgenoot. Dat maakt deze bundel zo intrigerend. Er is een ‘vertrekpunt’ en er is, na vele lussen en wendingen, een ‘uitkomst’ en daartussen gebeurt het gedicht. Het voltrekt zich via redenerende stappen en associatieve sprongen, via paradoxen, parallellen, vergelijkingen en metaforen. Marsmans poëzie wekt de indruk dat zij ter plekke ontstaat en zich ontrolt, alsof de dichter zélf verrast wordt door de loop en monding van haar gedachten – gedachten over dromen, herinneringen, gebeurtenissen, de taal. Maar hoezeer de focus telkens ook wordt verlegd, de gedichten zijn van A tot Z helder, de beelden treffend, de verzen welluidend. ‘Huid: de vitrage die ervoor zorgt dat / onze organen geen schaduwen hebben.”

 

De officiële uitreiking van de Debuutprijs Het Liegend Konijn – 2011 vindt plaats op dinsdag 27 september 2011 in de Nederlandse Ambassade in Brussel.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht