CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

De Nederlandse Taalunie heroverweegt papieren versie van het ‘Groene Boekje’

28/10/2011

Al sinds jaar en dag brengt de Nederlandse Taalunie het Groene Boekje op de markt, met daarin de regels voor correcte spelling van de Nederlandse taal. De laatste oplage van boekje omvatte 30.000 exemplaren. Sinds 2005 is de inhoud ook online beschikbaar, waarvan vorig jaar 6,6 miljoen bezoekers gebruik maakten. Dit grote en bovendien alsmaar groeiende succes van de online variant doet de Taalunie heroverwegen of het uitbrengen van de papieren versie nog wel nodig is.

Rik Schutz, projectleider spelling van De Taalunie, licht bovenstaande heroverweging vandaag toe in De Standaard Online. Hij voegt eraan toe dat het Groene Boekje niet langer de enige bron is voor betrouwbare spellingsregels, sinds De Taalunie de uitgeverijen van bijvoorbeeld woordenboeken de mogelijkheid biedt om een ‘stempel van goedkeuring’ voor de taalkundige juistheid van een publicatie aan te vragen.

Mocht de Taalunie echt overschakelen op exclusieve digitale verspreiding van de spellingsregels, dan hoeft dit niet betekenen dat de regels helemaal niet meer in papieren vorm verkrijgbaar zijn. De Taalunie kan toestemming geven aan andere uitgevers om de regels te publiceren, zij het onder een andere naam dan het Groene Boekje omdat die naam eigendom is van De Taalunie.

Het is echter de vraag of het zover zal komen. De Vlaamse Minister voor Cultuur Joke Schauvliege liet in een reactie alvast weten dat ze het geen goed idee vindt om af te stappen van het Groene Boekje in papieren vorm. Zij reageert in De Standaard Online: ‘Als boekje blijft het tot op vandaag een veelgebruikt, handig en gebruiksvriendelijk werkinstrument in het onderwijs en bij talloze instanties en instellingen. De Taalunie erkent dat trouwens zelf.’

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht