CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

De Inktaap toont aan: jongeren geïnteresseerd in literatuur

31/03/2011

“Jongeren van 15 tot 18 jaar hebben wel degelijk belangstelling voor literatuur.” Zo stelt de Nederlandse Taalunie op basis van een onderzoek dat het liet uitvoeren naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de Inktaap, een jaarlijks terugkerend project dat leesgedrag onder Nederlandstalige jongeren tussen 15 en 18 jaar moet bevorderen.

Het educatieve project De Inktaap vindt plaats in Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao. Aan de meest recente editie namen ruim 2.500 jongeren van 160 verschillende scholen deel. De scholieren lezen de winnende titels van de belangrijkste prijzen voor Nederlandse volwassenenliteratuur: de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs en de Gouden Uil. Hieruit kiezen zij één titel als favoriet, die bekroond wordt met de prijs De Inktaap. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat 55% van de jongeren deze kennismaking met literatuur als een boeiende confrontatie ervoer. Maar liefst 85% procent van de deelnemende leerkrachten gaf aan een leesbevorderend effect te signaleren.

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Canon Cultuurcel van het Departement Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Stichting Lezen Nederland. Meer informatie over De Inktaap is te vinden op de website van de Nederlandse Taalunie.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht