CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Cultuurverkenning | Raad voor Cultuur

25/06/2014

Ondanks de economische crisis en stevige bezuinigingen is er veel veerkracht in de cultuursector. Maar dat is geen garantie voor de toekomst; de overheden geven vanaf dit jaar gezamenlijk – naar verwachting  – een half miljard euro minder uit aan kunst en cultuur dan in 2011; de verwachte compensatie uit private financiering blijft uit; er dreigen nieuwe gemeentelijke bezuinigingen. En er is meer aan de hand: spelregels en verhoudingen veranderen, technologieën verdringen oude gewoontes, kunstenaars en publiek benaderen elkaar op nieuwe manieren.

Hoe beïnvloeden de ontwikkelingen in de samenleving het culturele leven? Wat doen de makers en hoe gedraagt het publiek zich? De Raad voor Cultuur schetst in De Cultuurverkenning een beeld van cultureel Nederland. Hij beschrijft daarin een aantal trends waarmee de cultuursector serieus rekening moet houden, zoals:

Met deze verkenning wil de raad een sprankelend en relevant debat voeden, in de aanloop naar zijn advisering over het cultuurbeleid voor de periode 2017-2020. Dat advies zal de raad in de lente van 2015 uitbrengen.

Lees hier De Cultuurverkenning

Bekijk hier De Cultuurverkenning in 4 minuten (filmpje)

Bron en volledig artikel: Raad voor Cultuur

Commentaar in NRC Handelsblad, Novum, Volkskrant en Volkskrant (betaald)

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht