CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

De cultuursector na de bezuinigingen: de schouwburgen

12/03/2015

Volgende maand biedt de Raad voor Cultuur een advies over de hoofdlijnen van het cultuurbeleid na 2017. In Trouw komt een serie over vier knelpunten. Allereerst de schouwburgen beschreven door Robbert van Heuven.

Veel gemeenten bezuinigen op hun schouwburg waardoor deze in financiële problemen raken. Volgens Vente zijn gemeenten er van overtuigd dat schouwburgen meer commercieel kunnen draaien waarbij ze meer musical en cabaret moeten programmeren. Voorheen zorgden ongesubsidieerde genres voor meer experimentele programmering omdat inkomsten gegarandeerd waren.

Directeur Wybrich Kaastra van schouwburg De Ogterop in Meppel zegt door consequent te programmeren en gezelschappen vaker opnieuw terug te laten komen, ze een vast publiek opbouwen waardoor het aantal bezoekers toeneemt. Op die manier willen ze een deel van de gemeentebezuinigingen opvangen.

Ondanks innovatieve kleine oplossingen zijn volgens de schouwburgdirecteuren, gemeenten nog steeds de belangrijkste financiers.

Kaastra: ‘Een gemeente moet zich de vraag stellen: hoe zie ik de rol van mijn schouwburg? Mag het nog wat kosten? Als je alleen maar musicals wilt tonen, dan doe je iets niet goed, vind ik. Een divers toneelaanbod draagt bij aan de kwaliteit van leven in de stad.’ Vente: ‘Cultuur kost geld. Er ontstaat verschraling als je cultuur alleen maar als businessmodel ziet.’ Kaastra: ‘Als je als gemeente geld wilt verdienen aan je schouwburg, moet je een zalenboer aannemen. Geen theaterdirecteur.’

Zie bron en volledig artikel: Robbert van Heuven

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht