CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Cultuurprijs voor Braakland/ZheBilding

31/03/2011

Muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding ontvangt de tweejaarlijkse Cultuurprijs van de KULeuven. Dit jaar staat de prijs in het teken van de podiumkunsten. De Cultuurprijs ter waarde van 15.000 euro wordt tweejaarlijks uitgereikt aan ‘een hoogstaand en vernieuwend levend Belgisch kunstenaar (m/v) die zich ook verdienstelijk heeft gemaakt op het vlak van vorming en/of onderzoek in de kunsten’. De bekroonde kunstenaar geeft in de loop van het academiejaar 2011-12 een reeks masterclasses aan een selecte groep masters van de associatie KULeuven.

Volgens de jury werkt Braakland/ZheBilding op de grens van intellectueel en toegankelijk theater en spreekt het op die manier de volledige gemeenschap aan. Bovendien blijven de theatermakers reflecteren over hun eigen werk.

Het gezelschap is bijzonder verheugd met de erkenning. “Braakland/ZheBilding is een gezelschap van makers. We beschouwen onszelf als een groep kunstenaars die een gezamenlijk parcours bewandelt, en samen een artistieke grammatica onderzoekt en ontwikkelt.” zeggen artistiek leiders Stijn Devillé, Els Theunis en Adriaan Van Aken in hun mission statement. “We zijn dan ook erg blij dat de jury dit heeft opgemerkt.”

Op dit ogenblik toert het gezelschap met de muziektheatervoorstelling Dwaallicht en de kinderproductie Klopterop langs de Vlaamse schouwburgen. In mei speelt een nieuwe reeks van Lied in het Openbaar Entrepot voor de Kunsten, de nieuwe thuisbasis van Braakland/ZheBilding in Leuven.

De prijs wordt uitgereikt op 3 mei 2011. Prof. Mart Buekers leidt de academische zitting. Prof. Bart Philipsen spreekt de laudatio uit.

Eerdere laureaten waren onder meer Champ d’Action, Luc Tuymans, Robbrecht & Daem, Luc Brewaeys, Meg Stuart/Damaged Goods, Dirk Braeckman en Bart Meuleman.

Meer info vind je op www.braakland.be enwww.kuleuven.be/cultuur/prijs/cultuurprijs.htm.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht