CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste voor Jan Hoet

31/05/2011

Jan Hoet ontving op 30 mei uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste. Dat gebeurde op de tweede editie van het Cultuurforum 2020 in C-mine in Genk. De prijs bekroont Jan Hoet voor zijn carrière als ‘onvermoeibare baanbreker’ voor de sterke culturele regio Vlaanderen.

De tweede editie van het Cultuurforum – Cultuurbeleid in perspectief 2020 kadert binnen Vlaanderen in Actie en Pact 2020 en werkte voort op de doorbraken van de ateliers van het Cultuurforum 2020 van 7 juni 2010. In 15 themasessies maakte Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege samen met de cultuursector een tussenstand en werd samengewerkt aan acties om de doorbraken verder te realiseren.

Aan het slot van het Cultuurforum vond de prijsuitreiking plaats. De plechtigheid met als thema ‘Mining for art’ bracht een hommage aan de laureaat met o.m. een mix van beeldfragmenten en persoonlijke getuigenissen van Jan Fabre, Wim Delvoye, Dez Mona, Michaël Borremans, etc. Jan Hoet ontpopte zich tijdens zijn carrière als een eigenzinnige en gedreven ‘miner for art’. De jury, met vorig laureaat Eric Antonis als voorzitter, prees Jan Hoet in haar verslag: “Zijn bevlogenheid en werklust zijn legendarisch. Het vuur waarmee hij zoveel mogelijk mensen overtuigt van de deugden van de kunst, brandt als vanouds. Jan Hoet heeft Vlaanderen mee tot een sterke culturele regio gemaakt”.

Voor Vlaams minister van Cultuur Schauvliege is Jan Hoet “er als eerste in geslaagd om bij het brede publiek de tongen los te maken over hedendaagse kunst en ook de discussie erover los te weken in de media. Met tentoonstellingen als Chambres d’amisen Over the Edge gooide hij deuren en vensters open en heeft hij zonder twijfel de drempel naar hedendaagse kunst helpen verlagen.”

De uitreiking van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste op het Cultuurforum 2020 is de eerste in de Cultuurprijzen Vlaanderen ‘nieuwe formule’. De vernieuwing kwam er na een evaluatie i.s.m. een aantal sectorale steunpunten. Een jury van deskundigen lauwert aan de hand van het vernieuwde reglement een persoon of organisatie die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De laureaat van de Cultuurprijs wordt bekendgemaakt op een evenement van de sector. Zowel de sector als de winnaar krijgt zo meer aandacht en waardering.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht