CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Constantijn Huygens-prijs voor Joke van Leeuwen

Welzijn
27/09/2012

Joke van Leeuwen (1952) wint dit jaar de Constantijn Huygens-prijs als kroon op haar gehele oeuvre. Van Leeuwen is auteur van een groot aantal kinder- en jeugdboeken, poëziebundels en romans, waar ze bovendien illustraties bij maakt die een onlosmakelijk onderdeel van haar werk vormen. De prijs wordt elk jaar uitgereikt door de Jan Campert-stichting en is goed voor een bedrag van tienduizend euro.

De jury, onder voorzitterschap van Aad Meinderts, formuleert haar lof voor het werk van Van Leeuwen als volgt: “Haar werk is onconventioneel en verrassend speels. Ze schrijft over innemende wezens, kinderen en volwassenen die hun eigen eigenzinnige gang proberen te gaan. Tedere anarchie is haar handelsmerk. Ze houdt van taal en elk boek getuigt van de tover van 26 letters. Vooral in haar werk voor kinderen, maar ook in dat voor volwassenen gaan woord en beeld een vrolijk gevecht aan, of vallen in elkaars armen.”

Op 10 oktober is Joke van Leeuwen ‘s middags te gast bij de Literaire Loketten van deBuren, ter ere van haar zestigste verjaardag die zij op 24 september beleefde. U bent welkom om aanwezig te zijn voor een voordracht van en een gesprek met Van Leeuwen, een laudatio en, niet onbelangrijk, een stukje verjaardagstaart. U kunt zich aanmelden via de website van deBuren.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht