CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Concertgebouw Brugge en Vooruit voorgedragen als kandidaat Vlaamse Kunstinstelling

30/01/2015

Het Concertgebouw in Brugge en de Vooruit in Gent komen in aanmerking voor een erkenning als Vlaamse Kunstinstelling. Dat heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Sven Gatz, minister van Cultuur vandaag beslist.


 

Het nieuwe Kunstendecreet laat toe om het kunstenlandschap te actualiseren en het aantal grote Vlaamse Kunstinstellingen uit te breiden. Met het oog op het geven van meer slagkracht en internationale uitstraling aan de kunsten in Vlaanderen en Brussel.

Momenteel zijn er 5 erkende Vlaamse Kunstinstellingen: deSingel, Ancienne Belgique, Kunsthuis (Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen), Brussels Philharmonic en deFilmharmonie. Vanuit het Cultureel-erfgoeddecreet erkent de Vlaamse Gemeenschap twee instellingen: KMSKA en het M HKA.

Met het Concertgebouw in Brusse wil minister Gatz een instelling erkennen die zich sinds haar ontstaan op een unieke manier heeft weten te profileren. De instelling is er op korte termjin in geslaagd om in binnen- en buitenland gekend te zijn voor haar hoogstaande, diverse en uitdagende programmatie.

Ook de Vooruit in Gent heeft een uitstekend traject afgelegd. Met de aantrekkingskracht die de Vooruit al jaren uitoefent op jongeren is dit huis een uniek voorbeeld van permanente publieksvernieuwing. De instelling behoort tot het DNA van het artistieke leven in Vlaanderen, maar ook daarbuiten.

Met de Vooruit in Gent en het Concertgebouw in Brugge kiest de minister ook voor een meer evenwichtige regionale spreiding van de Vlaamse Kunstinstellingen. Zowel in Oost-, als in West-Vlaanderen is er tot nu toe geen Kunstinstelling erkend.

Beide organisaties worden nu door minister Gatz uitgenodigd om zich kandidaat te stellen voor de erkenning als Vlaamse Kunstinstelling. Hun werking zal worden geëvalueerd door een erkenningscommissie met binnenlandse en buitenlandse experten. OP basis van deze evaluatie zal de Vlaamse Regering wellicht nog voor de zomer een definitieve beslissing nemen.

Persbericht CJSM

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht