CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Computer maakt van u een betere schrijver

20/05/2011

Nieuwe technologie om het schrijven te vergemakkelijken gaat veel verder dan de aloude spellingcontrole, zo blijkt uit een symposium met lezingen en demonstraties op 31 mei in Tilburg.

In de nabije toekomst zal de computer suggesties doen om beter te schrijven, hij zal de leesbaarheid van een tekst vergroten en hij zal taalfouten opsporen. Ook in het Nederlands.

Het Tilburg Center for Cognition and Communication en de Nederlandse Taalunie laten op het symposium ‘De automatische taalhulp’ deskundigen aan het woord die kijken naar de mogelijkheden van vandaag en morgen. Daarbij worden innovatieve Nederlandse en Vlaamse producten en studies gepresenteerd en gedemonstreerd op het gebied van spellingcorrectie en schrijfondersteuning.

Naast lezingen van Ted Sanders (Universiteit Utrecht), Gerard Kempen (Universiteit Leiden en Max Planck Institute for Psycholinguistics, Nijmegen) en Dominiek Sandra (Universiteit Antwerpen) zijn er unieke demonstraties van producten voor tekstcorrectie en schrijfondersteuning. Op een demonstratiemarkt krijgen bezoekers de gelegenheid om de producten uit te proberen en met de ontwikkelaars van gedachten te wisselen. Er worden onder andere demonstraties gegeven door OpenTaal, Gridline, INL, Sensotec, LT3 en Joyrite.

Het symposium vindt plaats op de campus van Tilburg University, van 10.30 tot 16.30 uur. Deelnemen is gratis, maar aanmelden via internet is noodzakelijk. Het volledige programma vindt u op http://www.tilburguniversity.edu/de_automatische_taalhulp.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht