CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Canvas werkt aan Vlaamse versie van tv-programma ‘Zomergasten’

30/08/2011

Na jarenlang de wens te hebben gekoesterd lijkt het er nu van te komen: de Vlaamse cultuurzender Canvas werkt aan de lancering van een eigen versie van het Nederlandse interviewprogramma Zomergasten. Op dit moment onderzoekt de zender of het een haalbare kaart is, met speciale aandacht voor de financiële kant van de zaak. Zomergasten wordt in Nederland gemaakt en uitgezonden door de VPRO. Het programma keert jaarlijks terug op de zondagavonden tijdens de zomermaanden.

Het nieuws komt na de Nederlandse uitzending van Zomergasten waarin de Belgische politicus Guy Verhofstadt te gast was. Dagblad De Morgen citeert een verklaring van Canvas’ netmanager Mark Coenen: “Een lange televisieavond gelardeerd met fragmenten, ik ben fan van het concept. Zeker als je gasten zoals Guy Verhofstadt, levert dat leuke televisie op.”

Het plan voor een Vlaamse editie van Zomergasten loopt vooral tegen financiële obstakels aan. De ruggegraat van het programmaconcept zijn de televisie- en filmfragmenten die de gast uitkiest. Deze voeden het interview en zorgen voor gespreksstof. De fragmenten komen van over de hele wereld. Om ze uit te mogen zenden moeten in de meeste gevallen dure uitzendrechten betaald worden. Hetzelfde geldt voor een passage uit een boek dat door de gast voorgelezen wordt, of een simpele quote. Hoe dit te financieren valt, is nu onderwerp van gesprek.

Zie ook het nieuwsbericht van CVN over de aflevering van VPRO’s Zomergasten met Guy Verhofstadt.

Meer informatie over Canvas vindt u hier.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht