CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Cabaretier Herman Finkers wint Groenmanprijs voor goed Nederlands taalgebruik

30/09/2011

Cabaretier Herman Finkers ontvangt dit jaar de Groenman-taalprijs. De Stichting LOUT, onderdeel van het Genootschap Onze Taal, reikt deze prijs om het jaar uit aan een mediapersoonlijkheid die zich heeft geprofileerd in correct en creatief gebruik van de Nederlandse taal. Finkers zal de prijs in ontvangst nemen tijdens het Congres Onze Taal op 26 november in het Bredase Chassé Theater. Hij krijgt een speciaal voor hem ontworpen kunstwerk.

Herman Finkers was vooral tussen 1979 en 1999 veelvuldig te bewonderen in zijn komische shows vol kurkdroge humor. Vanaf het jaar 2000 was hij genoodzaakt een rustpauze in te lassen wegens ziekte, om in 2007 terug te keren op de planken met de show Na de pauze. Naast gewaardeerd gebruiker van de Nederlandse taal is Finkers ook een ambassadeur voor het Twents dialect, wat hij in zijn shows graag en vaak gebruikt.

De Groenman-taalprijs bestaat sinds 1993 en wordt sindsdien elke twee jaar uitgereikt. In 1995 ontving de Vlaamse nieuwslezeres Martine Tanghe de prijs. Op de lijst van laureaten prijken verder de namen van onder meer Paul Witteman, Frits Spits en Jan Mulder.

U kunt aanwezig zijn op het Congres Onze Taal en de uitreiking van de prijs aan Herman Finkers. Meer informatie vindt u hier.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht