CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Braakland/ZheBilding wint Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten 2010‐2011

01/09/2011

Gisteren overhandigde de Vlaamse Minister voor Cultuur Joke Schauvliege de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten 2010-2011 aan het muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding. Dit feestelijke moment vond plaats in het Brusselse Kaaitheater in het kader van het Theaterfestival 2011. De prijs bestaat uit een bronzen sculptuur van Johan Tahon en een geldbedrag.

Braakland/ZheBilding heeft de afgelopen seizoenen naam gemaakt met het concept van stripconcerten, waarmee het gezelschap het publiek opzoekt in zowel de concertzaal als de bibliotheek. Het is de stad Leuven niet ontgaan dat het gezelschap er op onder meer deze manier in slaagt om veel stadsbewoners te bereiken. Samen met de theatergroep fABULEUS is Braakland/ZheBilding uitgeroepen tot stadsgezelschap van Leuven.

De Minister waardeert Braakland/ZheBilding om onder meer de frisse manier waarop het gezelschap met haar publiek communiceert. Ook noemt ze het gezelschap “een sterke ploeg” die bestaat uit zowel makers en acteurs als musici. Schauvliege spreekt van een “unieke positie” die dit gezelschap in theaterland veroverd heeft: “Braakland/ZheBilding maakt eigenzinnig theater, in alle betekenissen van het woord. Met zoveel verschillende muzikale invloeden en verhaalstijlen; nooit zweverig, altijd betrokken en indringend. Vooral de manier waarop BZB een stap naar buiten zet en een ander publiek probeert te bereiken, is zeer te smaken.”

Het complete persbericht van de minister vindt u hier.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht