CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Boekenleeuw voor van Rijckegem en van Beirs, Boekenpauw voor Vrijsen

23/02/2011

Jean-Claude van Rijckegem en Pat van Beirs winnen dit jaar met Galgenmeid de Boekenleeuw, de prijs voor het beste Nederlandstalige jeugdboek van een Vlaamse auteur. Ellen Vrijsen is met Cantecleir de winnaar van de Boekenpauw, de prijs voor het best geïllustreerde jeugdboek.

Galgenmeid is een historische roman en gaat over een veertienjarig meisje dat eind zestiende eeuw ter dood wordt veroordeeld voor diefstal. Ze weet haar straf echter te ontlopen door in te stemmen met spionagewerk in Sevilla, waar ze de elegante don Domingo ontmoet.

Van Rijckegem en van Beirs wonnen de Boekenleeuw eerder al in 2006 metJonkvrouw, eveneens een historische roman. Het duo schreef ook het scenario voor de Vlaamse film Aanrijding in Moscou.

Voor Ellen Vrijsen is het als debutante de eerste Boekenpauw. Haar illustratiewerk voor Cantecleir van Jo Roets en Greet Vissers is gedurfd, dynamisch en ongetemd, aldus de jury. Het boek gaat over een haan die gelooft dat de zon niet meer zal opkomen als hij stopt met kraaien. Het is een bewerking voor kleuters van een Franse theatertekst.

Volgens organisator boek.be zijn de Boekenleeuw en Boekenpauw op dit moment de enige prijzen voor jeugdboeken in Vlaanderen.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht