CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Boekblad maakt special over Vlaanderen

06/05/2011

Boekblad, het Nederlandse tijdschrift voor boekenvakkers, heeft een themanummer over Vlaanderen uit. In het nummer worden enkele verschillen tussen Nederland en Vlaanderen opgelijst: Nederlanders kopen meer fictie, Vlamingen meer strips en kookboeken; in Nederland is er een vaste boekenprijs, in Vlaanderen niet en er zijn ook minder boekhandels. Er is dan weer wel een boekenbeurs, een evenement dat de talrijke boekenhandelaars in Nederland niet willen.

Door die verschillen te onderzoeken gaat Boekblad na wat Vlaanderen en Nederland van elkaar kunnen leren. Zo is de markante conclusie op een bepaald moment: “Het Nederlandse poldermodel verliest het van de Vlaamse innovatiekracht.” Dat wordt echter ook weer direct genuanceerd: “Het is ook niet allemáál innovatie wat de klok slaat in Vlaanderen.”

Verder bevat het nummer een interview met Johan de Koning van WPG Uitgevers België, een artikel over de Vlaamse fundels (kinderboeken met een verzameling apps bij),  een portret van drie boekenvakkers en nog veel meer.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht