CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Boekbandexpositie Door binden verbonden, de band tussen Breda en Antwerpen

04/04/2011

Handboekbinden is een eeuwenoud ambacht. Tot en met de 18e eeuw verscheen een boek in principe ongebonden. Met een stapel losse vellen ging men naar de binder om die naar eigen smaak en op eigen kosten, te laten inbinden. Nadat het boek was gebonden, werd de band voorzien van een decoratie. Daarbij werden prachtige materialen gebruikt. De handboekbinder werkt vanuit de instelling dat het ontwerp in goede harmonie dient te zijn met de inhoud van het boek. Vanuit een eigen visie. Precisie is daarbij onontbeerlijk.

Voor de eerste maal wordt in Breda een boekbandexpositie gehouden waarin 81 boekbanden bijeen zijn gebracht. Te bewonderen zijn bijzondere historische exemplaren én eigentijds vormgegeven, moderne boekbanden. De expositie toont zowel het ambacht van boekbinden als het kunstzinnige karakter ervan.

Op de tentoonstelling in het Miniaturenmuseum Breda aan het Begijnhof zijn moderne werken van Vlaamse en Brabantse exposanten bijeen gebracht. De exposanten hebben met elkaar gemeen dat ze allen de opleiding Boekkunst hebben gevolgd. Uit de door hen ingebrachte objecten blijkt dat de steden Breda en Antwerpen door de tijd heen met elkaar zijn verbonden, zowel geografisch als cultureel wetenschappelijk.

De kunstboekbandexpositie Door binden verbonden, de band tussen Breda en Antwerpen is doorlopend te bezoeken tussen zondag 3 april en maandag 13 juni 2011 op drie locaties in Breda (Begijnhof, Wilhelminapaviljoen en Grote Kerk). Meer info op www.cultuurbehoud.nl.

 

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht